11.11.2022
YANINDAYIZ Derneği, Friedrich Naumann Vakfı’nın (FNF) desteğiyle yürüttüğü ‘İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok!’ projesini tamamladı. Mayıs 2022’de başlayan ve 31 Ekim 2022’de tamamlanan araştırmada, toplumsal cinsiyet eşitliği endeks puanı 0.55’in altında kalan Adıyaman, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak ile İstanbul genelinde endeks puanı 0.68’in altında kalan Avcılar, Bağcılar, Esenyurt, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerinde incelemeler yapıldı. Projeye dahil edilen il ve ilçelerde faaliyet gösteren fabrikalardaki mavi yakalı kadın ve erkek 1614 çalışana toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimleri verildi. Eğitimler 13 farklı tekstil firmasında gerçekleştirildi. Proje kapsamında ankete katılan 1453 kişinin 841’i kadınlardan, 612’si de erkeklerden oluştu.
KANIKSANMIŞ KALIPLAR KIRILABİLİR
‘İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok!’ projesinin kapanış toplantısı 8 Kasım’da yapıldı. Toplantıda konuşan YANINDAYIZ Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger, projeye ilişkin şunları söyledi: “13 farklı tekstil fabrikasında gerçekleştirdiğimiz ‘İşyerimde Tacize ve Şiddete Yer Yok!’ projesi kapsamında mavi yakalı çalışanlara toplumsal cinsiyete dayalı taciz ve şiddet farkındalığı eğitimleri verdik. İlk ve son testler uygulayarak katılımcıların şiddet ve tacize yönelik algı değişimlerini gözlemledik. Proje sonuçlarını değerlendirdiğimizde; eğitimin özellikle işyerinde cinsel tacizle ilgili olan kısmının oldukça geliştirici ve öğretici olduğunu, düzenli aralıklarla verilecek eğitimlerde belki de kanıksanmış olan kalıpların kırılabileceğini bizzat deneyimlemiş olduk.”
Nur Ger, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çok yavaş yol alındığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, söz konusu toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunda, kaplumbağa hızında yol alan bir ülke. Bu hızın artması için özel sektör, kamu ve sivil toplum örgütlerinin el ele vermesi, birlikte çalışarak daha çok ortak proje gerçekleştirmesi ve ataerkil zihniyet dönüşümünün sağlanmasına katkı sunması şart.”
Nur Ger, Türkiye’de faaliyet gösteren STK’larda toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan etkinlik ve projelerin sayısının giderek artmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti.